Het Zandvoorts Museum heeft een prachtige collectie schilderijen die het verhaal van het arme vissersdorp vertellen, maar een schilderij van een schipbreuk ontbrak voor alsnog. Terwijl er in de 19e en 20ste eeuw veel schepen voor de Zandvoortse kust zijn gestrand.

In het boek Gort met Stroop worden alleen al 38 schipbreuken genoemd, waarbij de Noord- en Zuid-Hollandsche Reddingsmaatschappij (KNZHRM ) een belangrijke rol heeft gespeeld bij het redden van de schipbreukelingen. Een aantal van deze scheepsrampen zijn in prent of op doek vastgelegd, waarvan de bekendste doeken De schipbreuk en het stranden van driemaster Iphigenia bij Zandvoort in 1816, zijn, geschilderd door Johannes Christiaan Schotel en te zien in het Dordrechts Museum.

Geen jaar ging voorbij of tientallen vissersschepen vielen ten prooi aan de golven en tal van zeeschepen strandden of vergingen. Daarom werd in de herfst van 1824 de KNZHRM te Amsterdam opgericht. Zandvoort kreeg de beschikking over een reddingsboot die in februari 1825 gestationeerd werd naast de timmerwerf op De Wurf, vlakbij de entree tot de Kerkstraat.

In het nu aangekochte schilderij van de kunstschilder Pieter Cornelis Dommersen (1834-1918) is de schipbreuk te zien van de Engelse bark P. Nicolas, beter bekend als ‘De Olieman’, die op 1 januari 1880 op de vierde bank ten zuiden van Zandvoort vastliep en de dag erna in brand vloog en verging.

Het schip, onder leiding van kapitein John Whitney, was met 7.000 vaten petroleum geladen en onderweg van New York naar Rotterdam. Het moet een spectaculair schouwspel zijn geweest, waar het hele dorp naar toe snelde. Een vuurstrook van wel 4 kilometer lichtte de zee de gehele nacht op. De heldhaftige mannen van de KNZHRM redden de 17 schipbreukelingen.

Het schilderij is van grote historische waarde en is een mooie aanvulling op de foto’s en aquarellen van het wrak die het Zandvoorts museum al bezit. De restanten van het schip liggen ter hoogte van paal 70 (Tijn Akersloot) en zijn zo nu en dan nog te zien bij extreem laag water.

Volgend jaar bestaat de KNRM 200 jaar. De tentoonstelling Zeeschilders, die vanaf 8 september begint zal hier al aandacht aan besteden. Vanaf september 2024 zullen de helden van de KNRM in een binnen- en buitententoonstelling worden geëerd.

Kaartverkoop

Reserveer alvast een plekje op een dag en een tijdstip waarop het u uitkomt.