Op vrijdag 3 mei was de onthulling van het Herdenkingsmonument Gevallen Vliegers voor Zandvoorts Museum. Wethouder Gert-Jan Bluijs onthulde het monument.

Het monument is een propeller van een Amerikaanse B17 Flying Fortress die is neergestort in het IJsselmeer. Het staat symbool voor alle geallieerden vliegers die hun leven hebben gegeven voor het bevrijding van Nederland.

B17 Flying Fortress

De B17 was een bommenwerper die tijdens de Tweede Wereldoorlog vanaf Engeland over Nederland vloog om Duitsland te bombarderen. De B17 werd ook ingezet om tijdens de hongerwinter van 1945 voedseldroppings te doen voor de Nederlandse bevolking. Op 3 mei 1945 werden er voedseldroppings gedaan in Vogelenzang. Dit was onderdeel van Operatie Manna en Chowhound. Het voedsel werd vervoerd naar Zandvoort. Tijdens de bevrijding van Zandvoort vloog er ook een B17 Flying Fortress over het dorp. Deze unieke beelden komen uit de collectie van het Genootschap Oud Zandvoort.

Zandvoorts Museum heeft de plaatsing van het monument mede mogelijk gemaakt en ondersteunt daarmee het initiatief. Het sluit aan bij de tentoonstelling BUNKERS: Het verborgen verleden van Zandvoort over Zandvoort tijdens de Tweede Wereldoorlog. De tentoonstelling is te zien t/m 30 juni.

Na de tentoonstelling is de wens om voor het herdenkingsmonument een vaste plek te vinden in Zandvoort.

Kaartverkoop

Reserveer alvast een plekje op een dag en een tijdstip waarop het u uitkomt.