De Zeeschilders - Over water en vergezichten

Kategorien: tentoonstelling
Schlagworte: Zandvoorts Museum
Treffer: 2045

Zee en schepen hebben sinds de vroegste bekende culturen inspiratie gewekt tot het scheppen van fascinerende beeldende kunst, maar pas in de zestiende eeuw ten tijde van de grote ontdekkingsreizen ontstond maritieme kunst als een onafhankelijk genre. Kort na de tweede wereldoorlog werden Nederlandse zeeschilders uitgenodigd om op de nieuwgebouwde oorlogsschepen van de Koninklijke Marine zeereizen mee te maken en aan boord te werken. De resultaten van die reizen waren in 1952 te zien op de overzichtstentoonstelling "Schilders ter Zee" in het Amsterdamse Stedelijk Museum. De reacties van publiek en pers waren zo gunstig dat de deelnemende kunstenaars na afloop bij elkaar kwamen en in samenspel met de Marine besloten een vereniging van zeeschilders op te richten. Dat gebeurde in september 1953.

Met het groeien van de welvaart in de jaren zestig nam de interesse in maritieme kunst toe. De Nederlandse Vereniging van Zeeschilders ging er in die tijd toe over nieuwe leden toe te laten die moderne kunststromingen in hun werk toepasten en is daarmee sindsdien doorgegaan.

Er zijn door de NVZ tijdens de laatste jaren van de vorige eeuw en recent in deze eeuw veelvuldig nationale en ook internationale tentoonstellingen gehouden. Ook zijn er boeken uitgegeven. Verdere info kunt u vinden op onze website www.zeeschilders.com