Over het Zandvoorts Museum

Het Zandvoorts Museum is hét centrum voor kunst en geschiedenis in Zandvoort. Het Zandvoorts Museum beheert het erfgoed van de gemeente Zandvoort. Door actuele tentoonstellingen over nieuwe en oude kunst, aanverwante lezingen en rondleidingen laten wij graag het erfgoed van Zandvoort zien.

Door creatieve workshops, activiteiten en de wisseltentoonstelling zorgt het Zandvoorts Museum voor een gevarieerde museumjaarkalender.

De activiteiten van het Zandvoorts Museum sluiten nadrukkelijk aan op alle toeristische en recreatieve uitingen van de gemeente Zandvoort en haar ondernemers. 

De geschiedenis van Zandvoort, wordt aan de hand van interactief collectiebeheer, de erfgoedleerlijn voor basisscholen, georganiseerde wandelingen door het oude centrum van het dorp veel besproken. Daarnaast is in de verschillende stijlkamers van het museum de nostalgie van oud Zandvoort terug te vinden.

De collectie van het Zandvoorts Museum is ook online toegankelijk, bekijk de collectie via deze website op pagina Collectie en ontdek duizenden prenten, foto`s en schilderijen.

In de museumwinkel zijn verschillende Zandvoortse producten te koop en betaalbare kunstobjecten die samenhangen met de lopende tentoonstelling.

Op aanvraag is er verhuur van onze multifunctionele ruimte “De Kunstboet” (max  50 personen) mogelijk.

Een actueel programma van tentoonstellingen, activiteiten, rondleidingen en wandelingen, vind je in het menu ‘agenda’ op deze website.

Kortom, het Zandvoorts museum team staat klaar om u te verrassen en te informeren.

Wat is er te zien

Het Zandvoorts Museum beheert, naast eigen materiaal, de collectie van de gemeente Zandvoort.

Deze collectie bestaat uit een groot aantal objecten dat te maken heeft met het Zandvoorts verleden. Objecten, zoals schilderijen, beelden en afbeeldingen, die iets vertellen over het verleden van Zandvoort; van mensen, bekend of minder bekend, die ooit in Zandvoort geleefd en gewerkt hebben;  van gebouwen die de gemeente rijk was;  van verenigingen die zorgden voor een culturele verbinding en van vermakelijkheden die zowel nationaal als internationaal voor ontspanning zorgden en dat nog steeds doen.

De deelcollectie van de Zandvoortse fotograaf Bakels is uniek evenals de verzameling foto’s en aanverwante zaken rond de in 1939 voor het eerst georganiseerde nationale autoraces op het toen nog stratencircuit en, na de 2e Wereldoorlog, op het huidige nationaal racecircuit te Zandvoort.

Het is onmogelijk om al deze objecten te exposeren. Niettemin zijn alle objecten wel te zien via onze site hetgeen het Zandvoorts Museum ook op deze manier bijzonder maakt.

Zaalverhuur

Een workshop, borrel of vergadering bij het Zandvoorts Museum? Wij bieden een sfeervolle vergaderruimte voor iedere bijeenkomst in Zandvoort.

Het Zandvoorts Museum omarmt u met kunst en cultuur. Biedt u een rustige vergaderruimte om samen met anderen aan de slag te gaan voor een workshop of vergadering.

Het Zandvoorts Museum is gevestigd in het oude centrum, ligt op loop afstand van het strand. U kunt uw bezoek combineren met een rondleiding of lezing in Zandvoorts Museum. 

Capaciteit van de zaal (kunstboet max 20 personen)
Zaalhuur vanaf 150,- per dagdeel. 
Meer informatie, neem contact op via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Geschiedenis

Een stuk geschiednis van het pand waar het Zandvoorts Museum zich in bevind. Het pand aan de Swaluëstraat is gebouwd in 1897 als woonhuis in opdracht van Marijtje Duivenvoorden gehuwd met Hubertus van Velzen (koopman) beiden uit Zandvoort.

De eerste steen werd gelegd door haar 20-jarige dochter Clara van Velzen op 12 oktober 1897. Zij trouwde met Hendrikus Daniël Vosse uit de Haarlemmerstraat 18 waar zij beiden tot 1925 woonachtig waren. Zij kregen 6 kinderen waaronder Clara die als kloosterlinge de naam zuster Angelien aannam. Zuster Angelien overleed in 2009.

In 1925 werd het pand verkocht aan de gemeente Zandvoort, die er het Gemeentelijk Oude Mannen en Vrouwengasthuis van maakte. Talloze Zandvoortse ouderen hebben er van een rustige oude dag kunnen genieten.

In 1942 besloot het gemeentebestuur om de naam te wijzigen in Gemeentelijk Verzorgingstehuis. Dat is zo gebleven tot 1 november 1973, de datum waarop de toenmalige bewoners zijn verhuisd naar het Huis in het Kostverloren aan de Burgemeester Nawijnlaan en de Hulsmanhof aan de Nieuwstraat alhier.
 
Het gemeente bestuur besloot in beginsel om in het vrijgekomen pand een Zandvoortse oudheidkamer in te richten. Men verzocht daarom het bestuur van het Genootschap Oud Zandvoort nadere plannen daartoe uit te werken. Uiteindelijk heeft dat geresulteerd in de opening van het Cultureel Centrum in juni 1977. Er zijn exposities gehouden, koffieconcerten, toneel- en filmvoorstellingen, voordrachten, spreekbeurten etc.
 
Na enige jaren zijn de taken als Cultureel Centrum aanmerkelijk verminderd en werden er allerlei tentoonstellingen, van zeer uiteenlopende aard, georganiseerd. Ook werd de historie van Zandvoort getoond, o.a. in de vorm van stijlkamers, schilderijen, maquettes, foto’s e.d. Al vanaf 1985 zijn er hoofdzakelijk museale taken uitgevoerd. Na heel veel discussies, politieke besluiten etc. heeft het geheel gerenoveerde museum uiteindelijk haar deuren geopend in november onder de naam “Zandvoorts Museum”. Het behoud van het pand is een aanwinst voor de Zandvoortse Cultuur.

Vanaf 1 januari 2018 is het Zandvoorts Museum verzelfstandigd en losgekoppeld van de gemeente Zandvoort. Stichting Zandvoorts Museum exploiteert nu het Zandvoorts Museum en heeft volop plannen voor een mooie toekomst en vele activiteiten. 

Stichting Zandvoorts museum

Zandvoorts Museum heeft sinds 1 januari 2018 de status culturele ANBI.

Het Zandvoorts Museum staat bij de Belastingdienst geregisteerd als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent dat het museum geen successierecht of schenkingsrecht behoeft te betalen over erfenissen en schenkingen. De ANBI-status maakt het mogelijk als schenker gebruik te maken van de belastingvoordelen van de geefwet. Iedere euro van uw bijdragen komt volledig ten goede aan het museum. De status geeft het Zandvoorts Museum ook verplichtingen om transparant voor schenkers te werk te gaan. Hieronder vindt u een aantal gegevens.

Doelstelling: Het Zandvoorts Museum stelt zich ten doel om een zo breed mogelijk publiek te interesseren in het cultureel erfgoed van Zandvoort. Om dit te bereiken beheert het -museum een collectie, biedt het museum een vaste presentatie en organiseert het museum tijdelijke tentoonstellingen en (educatieve activiteiten en zoekt het museum naar samenwerkingspartners in de Metropoolregio Amsterdam en daarbuiten.

Beloningsbeleid: De werkzaamheden van de bestuursleden zijn onbezoldigd.Beloning van het personeel: Het museum ontvangt een beperkte bijdrage van de gemeente en is daarom voor de bedrijfsvoering gedeeltelijk afhankelijk van de inkomsten van fondsen, bezoekers, activiteiten en vriendenbijdragen. Voor de inzet van de vrijwilligers toont het museum toont zijn waardering in het bieden van een plezierige werkomgeving, gratis koffie en thee, en gratis toegang tot alle tentoonstellingen en activiteiten binnen het museum. Daarnaast organiseert het museum jaarlijks, een gezellig cultureel uitstapje, een BBQ, een Kerstbijeenkomst en een attentie bij bepaalde gelegenheden.

KVK nummer: 70226547
RSIN: NL 858201343B01
BTW nummer: NL858201343B01
Activiteiten: het verzamelen, beheren en delen van erfgoed van de gemeente Zandvoort

Voor meer informatie over het beleid van het Zandvoorts Museum kunt u ons beleidsplan lezen; Beleidsplan Zandvoorts Museum 2022-2025

Verantwoording:

Jaarverslag Zandvoorts Museum 2022

Jaarverslag Zandvoorts Museum 2021

Jaarverslag Zandvoorts Museum 2020

Jaarverslag Zandvoorts Museum 2019

Jaarverslag Zandvoorts Museum 2018

Contactgegevens: 
Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Telefoonnummer: 0232050972
Bankrekeningnummer: NL31INGB0008155610

Postadres Stichting Zandvoorts Museum
Swaluestraat 1
2042 KA Zandvoort

Museum Bestuurssamenstelling:
Folkert Bloeme – Voorzitter

Peter van Delft – Penningmeester 

Bob Crezee - Secretaris

Overige bestuursleden; Maarten Koper, Naz Topdemir en Karina Tan

 

Stichting Zandvoorts museum

Activiteiten in het museum

In het Zandvoorts Museum zijn er volop mogelijkheden voor activiteiten voor zowel jong als oud. Van een kinderspeurtocht, workshop schilderen tot een rondleiding in en rondom het museum

Rondleiding door het museum
Rondleidingen zijn mogelijk in het Nederlands, Engels en Duits. De maximale groepsgrootte per rondleider is 12 personen. Voor schoolgroepen gelden andere groepsgrootten. Rondleidingen dienen tenminste twee weken voor aanvang van het bezoek aangevraagd te worden via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of telefonisch, tel.: 023-2050972.

Kosten voor een rondleiding zijn 6,50 per persoon, dit is inclusief entree en koffie en thee.

Kinderactiviteiten
Voor kinderen heeft het Zandvoorts Museum verschillende mogelijkheden. Een speurtocht door het museum, voorlezen uit “kees de muis” of een compleet programma met rondleiding, spelen in het kees de muis huis en knutselen.

…………………………………

Rondleiding door het oude centrum van Zandvoort / Oud Zandvoort Wandeling
Er is veel te vertellen over de geschiedenis van Zandvoort, ook is er zowel in het Zandvoorts Museum als in het oude gedeelte van het dorp nog veel te zien uit het verleden. Daarom organiseert het Zandvoorts Museum iedere eerste zaterdag van de maand, een rondleiding door het oude centrum van het dorp. Leuk tijdens een familiebezoek, jubileum of verjaardag. 

Wandeling door oud Zandvoort, iedere eerste zaterdag van de maand.
Tijd: 13.30-15:00 uur, start Zandvoorts Museum
Prijs: € 5,00  

Deze wandeling kan ook op aanvraag op een andere dag gereserveerd worden.

Voor meer informatie over de mogelijke activiteiten kunt u altijd contact opnemen met de informatiebalie van het Zandvoorts Museum, tel. 023-2050972 of een mail sturen naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

 

Activiteiten in het museum

Bereikbaarheid

Onze adresgegevens en locatie aan de Swaluëstraat 1 in Zandvoort zijn te bereiken met OV en Auto.

Zandvoorts Museum

Swaluëstraat 1
2042 KA Zandvoort
 
tel 023-2050972
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ticketprijzen

Entreeprijzen Jeugd tot 18 jaar: gratis

Jeugd tot 18 jaar: gratis
Volwassenen: € 5,00
Museumkaart: gratis
Zandvoortpas: € 2,50 
HaarlemPas: € 2,50
ICOM: gratis
Wandeling door oud Zandvoort: € 5,00
Rondleiding volwassen: € 6,50 met museumkaart € 3,25

Het museum is rolstoel toegankelijk.

Openingstijden

Maandag en dinsdag gesloten
Woensdag t/m zondag: 11.00-17.00 uur

Gesloten op de volgende feestdagen:
1 januari, 27 april, Hemelvaartsdag, 25, 26 en 31 december en gedurende de op- en afbouw van sommige tentoonstellingen.