Collectie “Koper-museum”

Van 14 december 2018 13:00 tot 10 maart 2019 17:00
Categorieën: tentoonstelling
Hits: 329

In twee vitrines in het Zandvoorts Museum is momenteel een selectie uit het Koper-museum tentoongesteld. In de eerste is het zogenaamde “hotel porselein” te zien dat gebruikt werd in de vorige eeuw.

Bijvoorbeeld het porselein van het toenmalige Riche, wat aan de kop van de Zeestraat gevestigd was. Op deze voorwerpen wordt het monogram CD oftewel C. Degen getoond, die toen de eigenaar was. Om het geheel visueel wat aantrekkelijker te maken  zijn er enkele andere voorwerpen aan toegevoegd, zoals een beker met het interieur van de Passage en de kreeftvorken.

Hotel porselein van voor WO2
Op een andere plank worden een lepel en een waterkannetje van het hotel Groot Badhuis getoond, ook een tweetal vorken van het Grand Hotel Wüst.

Verder is er modern “hotel porselein”, veelal gefabriceerd door de bekende fabriek van Petrus Regout uit Maastricht, te zien.  De tentoongestelde voorwerpen zijn van  hotel Bouwes, Zomerlust en Petrovitch.

Wat ook niet ontbreekt is porselein uit de jaren 1950-1960. De Watertoren, toentertijd een bekende toeristische trekpleister met bovenin een restaurant, is inmiddels gesloten voor het publiek en ook Rinkel (nu is daar de HEMA gevestigd) bestaat niet meer. Riche aan de Noord-Boulevard heet inmiddels Bernie’s

De vitrine in de centrale hal
In deze vitrine is een selectie van het bekende Gouds plateel uit de 50-tiger jaren van de vorige eeuw tentoongesteld. Er is een grote verscheidenheid van voorwerpen geproduceerd, bekend zijn ook pijpenrekjes en klompjes.

Curiosa mocht natuurlijk ook niet ontbreken. Deze souvenirs zijn afkomstig uit de vooroorlogse periode van de vorige eeuw. Veelal is er een strandtafereel op afgebeeld, al dan niet met de oude watertoren. De afbeeldingen kom je overigens ook op ansichtkaarten tegen. De afbeeldingen zijn er niet op geschilderd maar met decals (plaatjes) op aangebracht en meegebakken.

Collectie Koper Museum       Collectie Koper Museum

Collectie Koper Museum