• Banner Zandvoorts Museum 2019
  • Zandvoorts Museum

Thérèse Schwartze - 100 jaar geleden

Therese Schwarte Vissersvrouw

Op 23 december is het precies 100 jaar geleden dat de Nederlandse portrettiste Thérèse Schwartze (1851-1918) is overleden. Reden om het licht te laten schijnen over deze talentvolle en beroemde kunstenares. Hoewel haar naam tegenwoordig niet iedereen meer iets zegt, was zij tijdens haar leven zeer succesvol in binnen- en buitenland. Ze portretteerde onder meer leden van de Nederlandse koninklijke familie. De bekendheid die ze hierdoor verkreeg, leidde tot steeds meer opdrachten. Diverse van haar werken bevinden zich in het Rijksmuseum en in het Joods Historisch Museum te Amsterdam.

Schwartze heeft enkele malen vissersvrouwen geschilderd, waarvan er één in het Zandvoorts Museum te zien is. Deze vrouw zou een Zandvoortse vrouw kunnen zijn. De hul en de sieraden (oorijzer en naalden) komen overeen met de kleding en sieraden die door Zandvoortse vrouwen werden gedragen.

Een visloopster is een vrouw in werkkostuum, en bij een werkkostuum hadden ze geen sierraden op. Wat de schilders vroeger wel deden, was dat ze zomers in een plaats mensen tekenden, en `s winters in hun atelier een schilderij maakte. En hier is waarschijnlijk voor een mooi plaatje een visloopster met sierraden geschilderd.