Ada Breedveld

Van 29 maart 2019 16:00 tot 23 juni 2019 17:00
Categorieën: tentoonstelling
Hits: 3418

Ada Breedveld is aan het begin van de hongerwinter in 1944 geboren in Dordrecht. Haar ouders zijn, samen met Ada’s broers het verwoestte Rotterdam ontvlucht. Zoals elk naoorlogs kind was het bestaan moeilijk en hard. Ada vindt gelukkig veel vreugde in het tekenen en schilderen.

Vanaf de kleuterschool wordt elk moment aangegrepen om te experimenteren met kleuren en lijnen. Geen stukje papier is veilig voor de creatieve Ada. Na haar opleiding is zij gaan werken maar geen van haar banen geeft haar die vreugde en bevrediging die ze wel haalt uit het tekenen en schilderen. Al haar vrije tijd gaat dan ook op aan tekenen en studeren om zich verder te bekwamen.

Ada experimenteert met kleuren, materialen en verschillende thema’s. Een tijdschrift waarin de betekenis van het woord surrealisme wordt uitgelegd geeft haar werk een richting tot “de zogenaamde vrije wereld”. De plaats van het soms krampachtige realistische kon worden ingenomen door fantasierijke, kleurrijke en vooral vrolijke combinaties.

Samen met beeldende kunstenares Liesbet Milort richt zij de ruimtes in van het Zandvoorts Museum in het thema: Frisse wind.

Elke kunstenaar heeft een eigen verhaal. Het verhaal van Liesbet Milort begint in 1984 op Kunstacademie Minerva in Groningen. Zij studeert hier in 1989 af, om zich vervolgens als beeldend kunstenaar te vestigen in Amsterdam. Het werk van Milort handelt rond het vaste thema 'Portretten uit Holland'. Haar atelier bevindt zich in Zaandam.

Portretten van Hollandse dieren
Milort schildert realistische portretten van in Nederland inheemse vogels en dieren, meestal in een ongedefinieerde omgeving. De keuze voor 'Hollandse dieren' komt voort uit een fascinatie voor het gewone en bekende. De schoonheid van een koolmeesje, de rust die een herkauwende koe uitstraalt, de eigenwijsheid van een schaap. Composities van Liesbet Milort kenmerken zich door een warme uitstraling en bijna foto-realistisch kleurgebruik. Banen goud, zilver of koper geven de compositie een rijke, unieke uitstraling, vormen de spreekwoordelijke handtekening van Milort. De daadwerkelijke handtekening vindt u rechtsonder het werk.

Beelden vervaardigd uit marmerhars
Naast portretten creëert Liesbet Milort beelden van dieren, vervaardigd uit ivoorwitte kunsthars. Deze worden slechts in beperkte oplages gegoten. De beelden van Milort kenmerken zich door een lichte afwijking van de realiteit. Zo zijn de oren meestal uitvergroot. Hiermee wordt de kwetsbaarheid benadrukt. Sommige beelden zijn (deels) beschilderd. Voor de sokkels van de beelden kiest Milort voor afvalhout van de zagerij en hout van oude tuinhuisjes. Van deze materialen, worden ook beelden gemaakt. Deze zijn groot en doen denken aan skeletten. Binnenstebuiten. Zo groeit haar wereld door in klei, verf, hout en goud. In de museumwinkel vindt u haar handgegoten porselein, vaasjes van konijntjes en grote parels met Delftsblauwe beschilderingen. Natuurlijk ook weer met hertjes, konijntjes en schapen.

Opening in het Zandvoorts Museum: 29 maart om 16.00 uur. U bent van harte welkom.

de lantaren 4