• Start
  • Pronkstuk van de dag - Het pillendoosje van dokter Tichelaar

Pronkstuk van de dag - Het pillendoosje van dokter Tichelaar

Van 12 maart 2020 11:01 tot 29 april 2020 13:01
Geplaatst door Zandvoortsmuseum
Categorieën: Activiteit
Gezien: 1427

Woensdag 8-4-2020 - Pronkstuk van de dag - Het pillendoosje van dokter Tichelaar

metzerstraat

pillendoos

Soms zijn kleine onbelangrijke zaken toch een mooi bezit. Neem het pillendoosje van dokter Tichelaar. Zomaar in de collectie. Waar het vandaan komt of wie het geschonken heeft is onbekend. In deze tijd in meerdere opzichten echter heel toepasselijk. Dokter C.J. Tichelaar kwam begin jaren 1920 naar Zandvoort. Hij woonde in villa Minerva aan de Dr. Joh. Mezgerstraat 2. Daar had hij ook zijn praktijk zij het dat de ingang daarvan aan de kant van de Zeestraat lag. In die tijd liep de Zeestraat nog een stuk verder door. Tichelaar gaf veel om kinderen die het minder hadden. Hij haalde ze naar Zandvoort om aan te sterken. Aanvankelijk gebeurde dat bij hem thuis, toen nog villa “De Uitkijk” aan de Brederodestraat 119, daarna in Groot Kijkduin waar Tichelaar bestuurslid en toeziend arts was. Daarnaast besteedde hij veel aandacht aan een goed functionerende apotheek bereikbaar en betaalbaar voor alle patiënten. Dit pillendoosje is daaruit afkomstig. We zullen niet weten wat er in zat en voor welke patiënt.

In 1928 gaf Tichelaar in de krant een reactie op de uitbraak van een besmettelijke ziekte (roodvonk) op de SS Insulinde waarbij meerdere mensen ziek werden en overleden. Hij schreef: een normaal gereinigd schip zal niet de oorzaak zijn van nieuwe ziektegevallen. De opvarende zullen als dragers van de bacillen nieuwe personen hebben besmet. Het niet voldoende langdurige afzonderen van de patiënten maakt, ziek zijnde of niet, dat ze nog wekenlang bacillendragend en –verspreidend kunnen zijn! Een tekst die we vandaag de dag maar al te goed kennen.

 

Dinsdag 07-04-2020

Pronkstuk van de dag - Buurtje in Zandvoort - Kunstenaar: Emmy van Vrijberghe de Coningh

Emmy, telg uit het geslacht De Coningh, was een dochter van acteur Ernest Pieter Coenraad van Vrijberghe de Coningh (1898-1963) en kunstenares Ada van Geel (1920-1990). Ze was schilder en tekenaar. Daarnaast had ze begin jaren 1980 een galerie in Zandvoort. Voorts was ze bestuurslid van de Stichting Nederlandse Volksklederdrachten "Collectie Koningin Wilhelmina" en ze was medeoprichtster en penningmeester van de Nederlandse Kostuumvereniging voor Mode en Streekdracht.
Na haar studie maakte Emmy voor Chris Wagenaar talloze architectuurstudies. Bovendien werkte zij samen met hem aan de restauratie en verbouwing van het voormalige Oude Mannen- en Vrouwenhuis – aan de Swaluëstraat in Zandvoort – tot het Cultureel Centrum Zandvoort – het huidige Zandvoorts Museum. Op aanraden van Wagenaar nam zij in 1977 de artistieke leiding van de culturele instelling op zich, aanvankelijk in dienst van de gelijknamige stichting en later in dienst van de gemeente Zandvoort.
In de ruim 15 jaar, waarin zij als museumbeheerder van het Cultureel Centrum Zandvoort werkte, ontwierp ze vele affiches, tekende ze bomschuiten dassen, knopen, Surinaamse hoofddoeken en badpakken. Bovendien nam ze prachtige foto’s die onder andere in het boekje Zandvoort wat ben je veranderd te bewonderen zijn, dat ze samen met collega Klaas Koper maakte. Ook vervaardigde ze voor de Amsterdamse klavecimbelbouwer Joop Klinkhamer een tiental zangbladen voor nieuw te bouwen klavecimbels, in oude stijl gedecoreerd en kwam haar creativiteit verder tot uiting in haar vele, vaak zeer persoonlijke vrije werk. Bij de opening van de tentoonstelling Louise Lensen en Filippa de Boer op 26 september 1992 werd zij getroffen door een hartstilstand waarna zij in het ziekenhuis op 44-jarige leeftijd overleed.

Veel van haar werken zijn opgenomen in de collectie van het Zandvoorts Museum.

92394327 3037634649627698 5405835354177536000 n

 

Donderdag 02-04-2020 - Film over de geschiedenis van Zandvoort, uit de collectie van het Zandvoorts Museum. Van visafslag tot mondaine badplaats
Film de geschiedenis van Zandvoort 

Woensdag -1-04-2020- Zandvoort: van visafslag tot mondaine badplaats. Wat hebben keizerin Sisi en een oor op sterk water met elkaar te maken? Zandvoort! Kijk maar in het Zandvoorts Museum. Een verhaal van bomschuiten, zeebaden en een bonbonnière die koningin Victoria aan de kleine (84 cm) Paap schonk.

Artikel oneindig Noord-Holland

Dinsdag 31-03-2020 - Feestelijke opening tentoonstelling in het Zandvoorts Museum zomer 2019

Pride & Prejudice, bekijk hier de video Opening Pride & Prejudice

 

Maandag 30-03-2020 - Viskar van Piet Keur (Piet de Bok)
91399706 3019753848082445 2660485562720321536 n
We zien ze nog steeds, de verkopers van vis op het strand en de Boulevard. Vroeger waren het Keur en Molenaar die met de handkar het strand op gingen om op mooie dagen hun waar aan de badgasten te slijten. Een niet geringe taak. ’s Morgens moest de overvolle handkar met smalle houten wielen het rulle zand het strand op geduwd worden wat de nodige spierkracht kostte en vaak pas met behulp van derde lukte. Eenmaal op het strand bepaalde de positie van de visverkoper (vaak vergezeld door zijn echtgenote), de voor en achterkant van de wagen. Bij drukte stond het publiek vaak in een kring rond de kar. De verkoper was verplicht om de zoveel tijd zijn kar te verplaatsen om te voorkomen dat hij een vaste standplaats innam. Mocht de hij door zijn vis en zure bommen heen zijn, dan moest hij de kar terugduwen naar zijn opslag om vervolgens met de nodige moeite het strand weer op te gaan. Uiteraard kon de concurrentie daar van profiteren. Hierboven een model van de kar van Piet Keur sr (Piet de Bok). Hij was al voor de 2e WO actief op het strand. Zijn zoon, Piet Keur jr. (ook Piet de Bok) nam na de oorlog het bedrijf van zijn vader over.
Dit model viskar staat in de Wonderkamer van het Zandvoorts Museum.

Zaterdag 28-03-2020 - Viswinkel in de schoolstraat
viswinkel in de schoolstraatVaste collectie Zandvoorts Museum - Korstiaan (Kees) Verkade. Haarlem, 12 oktober 1941, Nederlands beeldend kunstenaar.

Verkade werd geboren in Haarlem in een fabrikantenfamilie. Na teken- en schilderlessen bij Gerrit van ’t Net studeerde hij van 1958 - 1963 aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Hoewel hij reclametekenaar wilde worden, neigde hij uiteindelijk meer naar het beeldhouwen. Zijn eerste tentoonstelling had hij in de Haarlemse Vishal. Dankzij deze tentoonstelling verkocht hij twee werken aan het Frans Hals Museum. Sindsdien had hij zijn atelier in Zandvoort. In 1966 kreeg hij zijn eerste opdracht van de gemeente Haarlem voor het standbeeld Winkelen, of Stadten. Later zou hij ook internationaal doorbreken, met name in Frankrijk en Monaco, waar hij goede contacten onderhoudt met het Hof aldaar en waar hij thans ook woont en werkt.

In Zandvoort staan een aantal van zijn bronzen sculpturen. Zo ook Mannetje Zandvoort op het Burg. van Fenemaplein.

Vrijdag 27-03-2020 - Bakels collectie deel 1

bakels strand

Dit is een van de grootste schatten van het museum. Historisch beeldmateriaal vastgelegd door generaties fotografen uit de Bakels familie.In dit deel ziet u een aantal foto’s hoe het strand vroeger was. De badkoetsjes en de mensen die op het strand werkten. Maar ook de imposante gebouwen aan de Boulevard. Bakels collectie deel 1

 

Donderdag 25-03-2020 - Het Museumteam

90769648 3011047498953080 3230920243979223040 n

Dankzij het team bouwen we iedere keer weer een mooie thema tentoonstelling op.

Dankzij het team is de museumwinkel en balie open van dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur (nu even niet).
Dankzij het team wordt de collectie bijgehouden.
Dankzij het team voldoen wij aan de museumnorm zodat wij kunnen werken met de landelijke museumkaart.
Dankzij het bestuur hebben we het museaal beleid op orde.
Dankzij..... nog veel meer inzet en betrokkenheid zijn wij het Zandvoorts Museumteam. Een topteam!!

 

Dinsdag 24-03-2020
bomshuit in de noordzee

Vaste collectie Zandvoorts Museum - Schilder: Hans Wacker (1868 - 1948)
Hans Wacker-Elsen werd geboren in Dusseldorf. Zijn opleiding kreeg hij daar in de Franciskaner kloosterschool. Zijn vader stimuleerde hem schilder te worden en gaf hem waardevolle kunstlessen. Wacker kwam regelmatig naar de Nederlandse kust, onder andere naar Zandvoort.
Omdat de Duitse kunst in die jaren niet goed verkocht veranderde hij zijn naam in Hans Wakker Elzen. De schilder is vooral bekend om zijn zeegezichten.
Zijn werken zijn oa. opgenomen in de collectie van het museum in Strassburg en Berlijn.

Maandag 23 maart - Zeegezicht
Zeegezicht
Vaste collectie Zandvoorts Museum - Johannes Hendrikus (Jan) WESTENDORP (1914-1990)
Beeldend kunstenaar die gedurende 1970 – 1980 in Haarlem en omgeving heeft gewerkt.
Westendorp volgde een opleiding aan de Rijksopleiding - instituut voor tekenleraren - te Amsterdam.
Hij werkte naast olieverf en aquarel ook met tin en koper en is met name bekend om de zeegezichten en sfeerbeelden uit Zandvoort.

Zaterdag 21 maart - vislopers op het strand
Visloper op het strand
Schilder: Philip Lodewijk Jacob Frederik Sadée (1837 - 1904) Vaste collectie Zandvoorts Museum. Sadée begon met schilderen op 20-jarige leeftijd. Aanvankelijk schilderde hij Bijbelse taferelen en historiestukken, later richtte hij zich op het dagelijkse leven. In Scheveningen kwam hij in aanraking met het vissersleven. Hier werd hij door geboeid en het strand en de duinen werden voor hem een bron van inspiratie, maar hij schilderde ook stadsgezichten. Kenmerkend voor Sadée zijn de heldere kleuren

Aan de Haagse Tekenacademie heeft Sadée de functie van hoofddocent vervuld. Dat Philip Sadée de werkende vrouwen prominent als hoofdthema op het doek plaatste was vernieuwend in zijn tijd. Sadée was geboeid door dit nieuwe genre en maakte een serie schilderijen met Scheveningse aardappelrooiende en lezende vrouwen, waarvan een werk in de collectie van het Rijksmuseum werd opgenomen.


Sadée was in het gezelschap van Bernard Blommers vaak te vinden in Scheveningen en Zandvoort aan Zee. Hier vonden zij de taferelen uit het vissersleven die hen aan het hart lagen, in het bijzonder de visafslag, het komen en gaan van de vissers en het wachten van de gezinnen op de vloot. Hij schilderde niet alleen de vreugde van de aangekomen vissers met volgeladen schepen, maar juist ook de momenten van vertrek waarbij de treurende vrouwen over het duin tuurden. Het onzekere bestaan of echtgenoten of zonen terug zouden keren. Net als Jozef Israëls schilderde Sadée ook het leed in de visserij. In ‘Het deel der armen’ schilderde hij treffend de arme Scheveningse vrouwen zoekende naar vissen die naast de boot of uit de viskar waren gevallen.

Vrijdag 20 maart - Het Zandvoorts Museum aan het Gasthuisplein

zandvoorts museum

Het historische pand waarin het Zandvoorts Museum gevestigd is, dateert uit 1897. Het is gebouwd als woonhuis in opdracht van mevrouw van Velzen. Aan de architectuur en de ruimtelijke indeling van het museum is nog steeds duidelijk af te lezen dat het pand oorspronkelijk de functie van gemeentelijk verzorgingstehuis had. Het oude mannen- en vrouwengasthuis.

Het in 1977 opgerichte Cultureel Centrum bezat een grote oudheidkundige collectie die in 1980 werd ondergebracht bij de Gemeente Zandvoort om verzekerd te zijn van goed beheer in de toekomst. In 1994 ontstond het Zandvoorts Museum. Het Zandvoorts Museum zet zich in om het (im)materiële erfgoed van Zandvoort te behouden. Dat wil zeggen dat het verzamelgebied zich richt op de historische en hedendaagse identiteit van Zandvoort. In de praktijk betekent dit dat het museum zich intensief bezig houdt met het beheren, onderzoeken en tonen van haar huidige collectie. Met een aanbod van activiteiten zoals lezingen en rondleidingen, maar ook de erfgoedleerlijn voor de scholen wil het museum een educatieve functie vervullen voor een zo breed mogelijk publiek.

Donderdag 19 maart - Bomschuiten op het strand

Burgermeester Beeckmanstraat Het Zandvoorts Museum
Aan het Zandvoorts museum in bruikleen gegeven door de fam. Groen. Schilder: Johannes Hermanus Koekkoek. Koekkoek werd geboren in Veere en verhuisde rond 1800 naar Middelburg. Daar ging hij werken in de tapijt- en behangfabriek van Thomas Gaal. Tegelijkertijd volgde hij een opleiding aan de Middelburgse tekenacademie. Al snel koos hij voor het schildersvak. In 1826 verhuisde hij naar Durgerdam. Aanvankelijk schilderde hij stadsgezichten met water, maar uiteindelijk specialiseerde hij zich volledig in zeegezichten. Zijn werk bevindt zich onder andere in de collecties van het Rijksmuseum en het Dordrechts Museum