Stamgasten in Zandvoort door Toon van Driel

Stamgasten in Zandvoort door Toon van Driel

Van 29 maart 2019 16:00 tot 23 juni 2019 17:00

Bij Zandvoorts Museum

info@zandvoortsmuseum.nl

0232050972

http://www.zandvoortsmuseum.nl

Categorieën: tentoonstelling

Labels: Toon van Driel,, zandvoorts Museum,

Hits: 409


In de strip ‘De Stamgasten’ voorziet Toon van Driel de dieren van menselijke eigenaardigheden.
De leukste dierengrappen uit de stamgasten heeft hij jaren geleden uitgewerkt als schilderijen.

Expositiepanelen op de Boulevard
De tentoonstelling gaat door op de Boulevard de Favauge. Daar staan 30 expositiepanelen, waarin het werk van de kunstenaar getoond wordt. Wat heerlijk als daar de bezoekers langs lopen en moeten lachen om de grappen en het werk van Toon van Driel.

Toon van Driel
De kunstenaar heeft een tijd in Zandvoort gewoon en gewerkt. Daar zagen we hem regelmatig in de duinen of de Boulevard als hij zijn hond uitliet.

Toon van Driel maakt al meer dan veertig jaar cartoons voor (dag)bladen. Het feit dat hij al die tijd dagelijks meerdere strips met een grappige clou moest produceren, heeft zijn werkwijze gevormd. Hij is een humorist met een massaproductie.

Zijn absurde grappen hebben soms een wrange ondertoon, maar kunnen ook gevoelig en subtiel zijn. De eenvoudige trefzekere stijl van Toon van Driel geeft een relativerende luchtigheid aan zijn grappen.

Geen maatschappeijke bevlogenheid, geen moralisme in zijn werk. Al windt hij zich op over de wandaden van wat “al die mannen in pakken” elkaar aandoen. Leed dat hij niet kan aanzien.

Hij zegt: omdat ik de wereld toch niet kan redden, laat ik iedereen lachen. De vlucht is humor. Ik ben een aangeklede aap die een kunstje doet.

Hilly Jansen, Directeur Zandvoorts Museum:
‘Het Zandvoorts Museum is bijzonder trots op het feit dat ze een deel van de Toon van Driel collectie kan tonen. Een langgekoesterde wens is in vervulling gegaan.
Het leven kan soms zwaar zijn. Wat is het dan fijn om dan een lach te zien door de kunst van Toon van Driel’.