Prijs van Zandvoort - F1 3D Sound Experience

Van 03 juli 2020 11:02 tot 06 september 2020 11:02
Categorieën: tentoonstelling
Gezien: 274

Zandvoort 1935 Zandvoort heeft altijd al iets met Formule 1 Zandvoort 1948 - Zandvoorts Museum Dit is een scène uit de documentaire F1 3D Sound Experience voor de tentoonstelling 'Magic Moments Formule 1 Zandvoort'. De documentaire is gemaakt door multimedia kunstenaar Stefan de Groot. In deze video is de eerste race te zien op Circuit Zandvoort. Tevens worden alle bochten van. het oorspronkelijke Circuit Zandvoort besproken. De documentaire is gemaakt door multimedia kunstenaar Stefan de Groot.

Tweede Wereldoorlog In 1940 vallen de Duitsers Nederland binnen en bezetten ook Zandvoort. In 1941 heeft burgemeester van Alphen plannen om een permanent circuit te bouwen. Hij belooft de bezetters dat het circuit een paradeweg zal worden voor als de Duitsers hebben gewonnen. Voor het aanleggen van de Atlantic Wall worden in Zandvoort 40 hotels en 600 huizen gesloopt. 1947 Met het puin wordt na de oorlog de basis gelegd voor Circuit Zandvoort. Op advies van coureur Sammy Davis wordt een circuit aangelegd van 4,25 km. De wegen worden geasfalteerd en bij de start en finish wordt een tribune gebouwd voor 3000 bezoekers. Het circuit is net op tijd klaar voor de race en krijgt de naam de Burgemeester van Alphenweg. Burgemeester van Alphen gaat met pensioen en wordt opgevolgd door Burgemeester Van Fenema. Het eerste circuit van Zandvoort is een uitdagend circuit met een glooiende baan. Er zijn een aantal bochten vernoemd naar personen die iets met het circuit te maken hebben gehad. 1948 Eerste race op het circuit In samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Automobiel Club of K.N.A.C. organiseert de British Racing Drivers Club de eerste race op Circuit Zandvoort met 20 vooroorlogse raceauto’s zoals Alta’s, ERA’s, Maserati’s en Bugatti’s.

Op 4 augustus arriveren de auto’s per boot vanuit Engeland. De coureurs worden uitgenodigd op het stadhuis en worden hartelijk ontvangen door burgemeester Van Fenema. Speciale gast is Prins Bernard van Lippe-Biesterveld. Op 7 augustus 1948 wordt het circuit geopend door de vrouw van de voormalige burgemeester Van Alphen. Burgemeester Van Fenema geeft de openingsspeech, terwijl de renner Tomas Cuth Harrison zich klaar maakt voor de eerste Manche.

Hij rijdt een ERA C-R8BC. De vrouw van voormalig Burgemeester van Alphen neemt de honneurs waar om het circuit met de naam van haar man te openen. Met een enkele knip is het circuit geopend.