Een bijzondere verzameling Kerststallen - GESLOTEN

Een bijzondere verzameling Kerststallen - GESLOTEN

Van 26 november 2021 13:16 tot 09 januari 2022 17:00

Bij Zandvoorts Museum

Geplaatst door Zandvoortsmuseum

Categorieën: tentoonstelling

Labels: Tentoonstelling Zandvoort

Gezien: 3862


De verzameling kerststallen is van Cees Roos-Saowakho. 

Cees heeft een opleiding gehad in de hbo-gezondheidszorg en universiteit psychologie. Na dit werk jaren te hebben gedaan is hij op de ferry tussen IJmuiden en New Castle gaan werken als kinderentertainer. Zijn passie: het verzamelen van kerststallen. Op een bepaald moment had hij maar liefst 1000 kerststallen.

Deze zijn weer verkocht en ….. hij kon het niet laten. Opnieuw begonnen met de opbouw van de verzameling. Nu zijn het er ongeveer 350. Deze kerststallen komen uit de hele wereld. Van hele simpele modellen tot kunstzinnige kleine kunstobjecten. Van levensgroot (in de museumtuin) tot microscopisch klein. 

Een kerststal is een voorstelling van de geboorte van Jezus. Volgens de traditie werd Jezus in een stal geboren. Naast Jezus, Maria en Jozef zijn nog andere figuren aanwezig. Dieren, vaak een os en een ezel, herders die vaak een paar schapen bij zich hebben en de wijzen uit het oosten, volgens de traditie drie in getal, die soms met kamelen zijn gekomen. Een kerststal is vooral in katholieke gezinnen rond Kerstmis in huis te vinden, vaak onder de kerstboom. Vaak wordt de kerststal gekoesterd. Ieder jaar opnieuw van zolder gehaald als familietraditie.

De invoering van de kerststal wordt toegeschreven aan Franciscus van Assisi, die in het jaar 1223 in Greccio (Italië) een 'levende' kerststal liet maken. Hij heeft de kerststal zoals wij die nu kennen beïnvloed. Daarvóór werd namelijk op kerstdag een kribbe geplaatst op of naast het altaar tijdens de Heilige Mis. Spoedig kwamen daar meerdere figuren bij.

Wat het zo bijzonder maakt is dat deze tentoonstelling voelt als een wereldreis. Beleef de universele diversiteit en geniet van de sprookjesachtige winterse sfeer die Cees voor het Zandvoorts Museum heeft neergezet.