Pop up museum in Raadhuis

Van 16 juli 2021 12:30 tot 09 oktober 2022 17:00
Geplaatst door Zandvoortsmuseum
Categorieën: tentoonstelling
Gezien: 19543

Zandvoort wil voor bezoekers en bewoners aantrekkelijk en uitnodigend zijn. Met een kwalitatief en divers jaarrond aanbod. Voor bezoekers, bewoners en ondernemend Zandvoort. Het oude gedeelte van het Raadhuis staat al jaren leeg. De statige Raadzaal boven wordt nog wel gebruikt. Wat is er mooier om beneden een Pop Up museum te maken. Dit sluit immers prima aan bij de Cultuurvisie in wording en het actieplan Centrum. We verwachten met deze expositie zowel een breed nationaal publiek, als buitenlandse toeristen te bereiken. Het bestuur van het Zandvoorts museum ondersteunt de plannen.

Een mooie tijdelijke tentoonstelling met een unieke mix van een verzameling geluidsdragers, oud Zandvoort en historie Raadhuis in de oudbouw (beneden) van het Zandvoortse Gemeentehuis. De organisatie ligt in handen van het Zandvoorts museum.

Jelle Attema heeft prachtige houten en metalen geluidsapparatuur. Deze zijn ook deels te horen bij demonstraties. Er is een model van de allereerste tinfoliefonograaf van Edison. Ook zijn er tientallen versies van Nipper, het bekende witte hondje dat luistert naar de stem van zijn baas (His Masters Voice). Er zijn ook voorlopers van de jukebox: Grote houten platenspelers met muntinworp die rond 1920 in danszalen werden gebruikt. Enkele dames tonen op de dansvloer prachtige Charleston-jurken uit de ‘twenties’.

Verzameling van architect Chris Wagenaar
Eind jaren '50 vestigde Chris Wagenaar zich in Zandvoort als architect. Chris had een bijzondere voorliefde voor het behoud van het cultuurhistorische erfgoed. In 1970 werd Chris Wagenaar bij de oprichtingsvergadering van het Genootschap 'Oud Zandvoort' tot voorzitter gekozen. Dat is hij tot 1982 geweest. 
Chris had zijn hart aan Zandvoort verloren. Hij stimuleerde de contacten met andere kustdorpen, vooral om de oorspronkelijke klederdrachten vast te leggen en te behouden. In 1975 pleitte hij voor de oprichting van een oudheidskamer om daarin schilderijen, afbeeldingen en gebruiksvoorwerpen van vroeger te bewaren voor de komende generaties. Chris Wagenaar is in 2008 overleden. Zijn familie heeft onlangs een schenking gedaan aan het Zandvoorts Museum van een deel van zijn verzameling. Wij tonen een deel van zijn verzameling bomschuiten, gecombineerd met beeldmateriaal uit de Bakels fotocollectie en Zandvoortse klederdracht.

Geopend van vrijdag t/m zondag van 12.30-16.30 uur. 
Toegang volwassen € 3,-
Kinderen tot 18 jaar gratis
Museumkaart vrije entree
Combinatieticket Raadhuis & Zandvoorts Museum € 6,50