Over het Zandvoorts Museum

Het Zandvoorts Museum is hét centrum voor kunst en geschiedenis in Zandvoort. Het Zandvoorts Museum beheert het erfgoed van de gemeente Zandvoort. Door actuele tentoonstellingen over nieuwe en oude kunst, aanverwante lezingen en rondleidingen laten wij graag het erfgoed van Zandvoort zien.

Door creatieve workshops, de activiteiten van het museumpodium en de wisseltentoonstelling zorgt het Zandvoorts Museum voor een gevarieerde museumjaarkalender.

De activiteiten van het Zandvoorts Museum sluiten nadrukkelijk aan op alle toeristische en recreatieve uitingen van de gemeente Zandvoort en haar ondernemers. Denk aan het jaarlijkse EK Zandsculpturen en de Historische Grand Prix.

De geschiedenis van Zandvoort, wordt aan de hand van interactief collectiebeheer, de erfgoedleerlijn voor basisscholen, georganiseerde wandelingen door het oude centrum van het dorp veel besproken. Daarnaast is in de verschillende stijlkamers van het museum de nostalgie van oud Zandvoort terug te vinden. De collectie van het Zandvoorts Museum is ook online toegankelijk, bekijk de collectie via deze website op pagina Collectie en ontdek duizenden prenten, foto`s en schilderijen.

In de museumwinkel zijn verschillende Zandvoortse producten te koop en betaalbare kunstobjecten die samenhangen met de lopende tentoonstelling.

Op aanvraag is er verhuur van onze multifunctionele ruimte “De Kunstboet” (max  50 personen) mogelijk.

Een actueel programma van tentoonstellingen, Museumpodium activiteiten, rondleidingen en wandelingen, vind je in het menu ‘programma’ op deze website.

Kortom, het Zandvoorts museum team staat klaar om u te verrassen en te informeren.

Wat is er te zien

Het Zandvoorts Museum beheert de collectie van de gemeente Zandvoort. Door tentoonstellingen over nieuwe en oude kunst laten wij u graag het erfgoed van Zandvoort zien. 

In onze grijze zaal wordt de kerncollectie van het Zandvoorts Museum getoond. Hier hangen onder andere verschillende schilderijen van oud Zandvoort taferelen. Zoals de bomschuiten aan het strand, visloopsters en mooie overzicht schilderijen van het oude dorp.

Naast de grijze zaal hebben wij in het museum ook 2 stijlkamers, een kamer met bedestee en daarnaast een water en vuurwinkel zoals het vroeger bestond.

In de twee grote zalen worden wisseltentoonstellingen gepresentreerd van moderne en hedendaagse kunst, altijd in relatie tot Zandvoort.

De wonderkamer vertelt de verhalen over meer dan 70 objecten. Daarnaast hebben wij het verhaal van Simon Paap, het kleinste mens ter wereld. Voor de kinderen is er een speciale speurtocht en het Kees de Muis huis. 

Geschiedenis

Een stuk geschiednis van het pand waar het Zandvoorts Museum zich in bevind. Het pand aan de Swaluëstraat is gebouwd in 1897 als woonhuis in opdracht van Marijtje Duivenvoorden gehuwd met Hubertus van Velzen (koopman) beiden uit Zandvoort.

De eerste steen werd gelegd door haar 20-jarige dochter Clara van Velzen op 12 oktober 1897. Zij trouwde met Hendrikus Daniël Vosse uit de Haarlemmerstraat 18 waar zij beiden tot 1925 woonachtig waren. Zij kregen 6 kinderen waaronder Clara die als kloosterlinge de naam zuster Angelien aannam. Zuster Angelien overleed in 2009.

In 1925 werd het pand verkocht aan de gemeente Zandvoort, die er het Gemeentelijk Oude Mannen en Vrouwengasthuis van maakte. Talloze Zandvoortse ouderen hebben er van een rustige oude dag kunnen genieten.

In 1942 besloot het gemeentebestuur om de naam te wijzigen in Gemeentelijk Verzorgingstehuis. Dat is zo gebleven tot 1 november 1973, de datum waarop de toenmalige bewoners zijn verhuisd naar het Huis in het Kostverloren aan de Burgemeester Nawijnlaan en de Hulsmanhof aan de Nieuwstraat alhier.
 
Het gemeente bestuur besloot in beginsel om in het vrijgekomen pand een Zandvoortse oudheidkamer in te richten. Men verzocht daarom het bestuur van het Genootschap Oud Zandvoort nadere plannen daartoe uit te werken. Uiteindelijk heeft dat geresulteerd in de opening van het Cultureel Centrum in juni 1977. Er zijn exposities gehouden, koffieconcerten, toneel- en filmvoorstellingen, voordrachten, spreekbeurten etc.
 
Na enige jaren zijn de taken als Cultureel Centrum aanmerkelijk verminderd en werden er allerlei tentoonstellingen, van zeer uiteenlopende aard, georganiseerd. Ook werd de historie van Zandvoort getoond, o.a. in de vorm van stijlkamers, schilderijen, maquettes, foto’s e.d. Al vanaf 1985 zijn er hoofdzakelijk museale taken uitgevoerd. Na heel veel discussies, politieke besluiten etc. heeft het geheel gerenoveerde museum uiteindelijk haar deuren geopend in november onder de naam “Zandvoorts Museum”. Het behoud van het pand is een aanwinst voor de Zandvoortse Cultuur.

Vanaf 1 januari 2018 is het Zandvoorts Museum verzelfstandigd en losgekoppeld van de gemeente Zandvoort. Stichting Zandvoorts Museum exploiteert nu het Zandvoorts Museum en heeft volop plannen voor een mooie toekomst en vele activiteiten. 

Stichting Zandvoorts museum

Zandvoorts Museum heeft sinds 1 januari 2018 de status culturele ANBI.

Het Zandvoorts Museum staat bij de Belastingdienst geregisteerd als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent dat het museum geen successierecht of schenkingsrecht behoeft te betalen over erfenissen en schenkingen. De ANBI-status maakt het mogelijk als schenker gebruik te maken van de belastingvoordelen van de geefwet. Iedere euro van uw bijdragen komt volledig ten goede aan het museum. De status geeft het Zandvoorts Museum ook verplichtingen om transparant voor schenkers te werk te gaan. Hieronder vindt u een aantal gegevens.

Doelstelling: Het Zandvoorts Museum stelt zich ten doel om een zo breed mogelijk publiek te interesseren in het cultureel erfgoed van Zandvoort. Om dit te bereiken beheert het -museum een collectie, biedt het museum een vaste presentatie en organiseert het museum tijdelijke tentoonstellingen en (educatieve activiteiten en zoekt het museum naar samenwerkingspartners in de Metropoolregio Amsterdam en daarbuiten.

Beloningsbeleid: De werkzaamheden van de bestuursleden zijn onbezoldigd.Beloning van het personeel: Het museum ontvangt een beperkte bijdrage van de gemeente en is daarom voor de bedrijfsvoering gedeeltelijk afhankelijk van de inkomsten van fondsen, bezoekers, activiteiten en vriendenbijdragen. Het is daarom onmogelijk om de inzet van vrijwilligers (of hun reiskosten) financieel te belonen. Waarin het museum zijn waardering wel kan laten zien, is het bieden van een plezierige werkomgeving, gratis koffie en thee, en gratis toegang tot alle tentoonstellingen en activiteiten binnen het museum. Daarnaast organiseert het museum jaarlijks, een gezellig cultureel uitstapje, een BBQ, een Kerstbijeenkomst en een attentie bij bepaalde gelegenheden.

KVK nummer: 70226547
RSIN: 858201343
Activiteiten: het verzamelen, beheren en delen van erfgoed van de gemeente Zandvoort

Verantwoording:
Jaarverslag Zandvoorts Museum 2020

Jaarverslag Zandvoorts Museum 2019

Jaarverslag Zandvoorts Museum 2018

Contactgegevens: 
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoonnummer: 0232050972
Bankrekeningnummer: NL31INGB0008155610

Postadres Stichting Zandvoorts Museum
Swaluestraat 1
2042 KA Zandvoort

Museum Bestuurssamenstelling:
Folkert Bloeme – Voorzitter

Peter van Delft – Penningmeester 

Bob Crezee - Secretaris

Overige bestuursleden; Freek van Kessel, Maarten Koper en Marije Nederveen 

 

Stichting Zandvoorts museum

Activiteiten in het museum

In het Zandvoorts Museum zijn er volop mogelijkheden voor activiteiten voor zowel jong als oud. Van een kinderspeurtocht, workshop schilderen tot een rondleiding in en rondom het museum

Rondleiding door het museum
Rondleidingen zijn mogelijk in het Nederlands, Engels en Duits. De maximale groepsgrootte per rondleider is 12 personen. Voor schoolgroepen gelden andere groepsgrootten. Rondleidingen dienen tenminste twee weken voor aanvang van het bezoek aangevraagd te worden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch, tel.: 023-2050972.

Kosten voor een rondleiding zijn 6,50 per persoon, dit is inclusief entree en koffie en thee.

Kinderactiviteiten
Voor kinderen heeft het Zandvoorts Museum verschillende mogelijkheden. Een speurtocht door het museum, voorlezen uit “kees de muis” of een compleet programma met rondleiding, spelen in het kees de muis huis en knutselen.

…………………………………

Rondleiding door het oude centrum van Zandvoort / Oud Zandvoort Wandeling
Er is veel te vertellen over de geschiedenis van Zandvoort, ook is er zowel in het Zandvoorts Museum als in het oude gedeelte van het dorp nog veel te zien uit het verleden. Daarom organiseert het Zandvoorts Museum iedere eerste zaterdag van de maand, een rondleiding door het oude centrum van het dorp. Leuk tijdens een familiebezoek, jubileum of verjaardag. 

Wandeling door oud Zandvoort, iedere eerste zaterdag van de maand.
Tijd: 13.30-15:00 uur, start Zandvoorts Museum
Prijs: € 5,00  

Deze wandeling kan ook op aanvraag op een andere dag gereserveerd worden.

Voor meer informatie over de mogelijke activiteiten kunt u altijd contact opnemen met de informatiebalie van het Zandvoorts Museum, tel. 023-2050972 of een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Activiteiten in het museum

Bereikbaarheid

Onze adresgegevens en locatie aan de Swaluëstraat 1 in Zandvoort zijn te bereiken met OV en Auto.

Zandvoorts Museum

Swaluëstraat 1
2042 KA Zandvoort
 
tel 023-2050972
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ticketprijzen

Entreeprijzen Jeugd tot 18 jaar: gratis

Jeugd tot 18 jaar: gratis
Volwassenen: € 5,00
Museumkaart: gratis
Zandvoortpas: € 2,50 
HaarlemPas: € 2,50
ICOM: gratis
Wandeling door oud Zandvoort: € 5,00
Rondleiding volwassen: € 6,50 met museumkaart € 3,25

Het museum is rolstoel toegankelijk.

Openingstijden

Maandag: gesloten
Dinsdag t/m zondag: 10.00-16.00 uur

Gesloten op de volgende feestdagen:
1 januari, 27 april, 25, 26 en 31 december en gedurende de op- en afbouw van sommige tentoonstellingen.