Oude kwitantie onthuld - NH Nieuws

NH nieuws

300 jaar geleden werd Zandvoort gekocht door Paulus Loot, een steenrijke koopman uit Amsterdam die heel bepalend is geweest voor de ontwikkeling van het dorp. Het originele aankoopbewijs en bijbehorende kwitantie zijn dankzij speurwerk van een speciale werkgroep gevonden in het Noord-Hollands Archief. Sinds deze week zijn ze te bewonderen in het Zandvoorts museum. 

Lees verder

Kistje met een raadsel. Wie lost dit op?

132899a klein

Het Zandvoorts museum is in het bezit gekomen van een houten kistje in de vorm van een boek met een z.g. geheime sluiting. Niemand kent tot op heden het verhaal achter het kistje.

Op het kistje, dat fraai is versierd met houtsnijwerk is op de achterzijde de tekst aangebracht “ Polska! Krakow 1943” en “voor Mijn Lieve Moeder!”. Ook zijn in het groot initialen aangebracht. De letters lopen door elkaar en zijn moeilijk te volgen maar het lijkt op "B A d. V". Het kistje is te openen door de rug van het boek omhoog te schuiven etc. zie de foto’s.

Wie kent het verhaal achter het kistje, dat zijn oorsprong lijkt te hebben in Polen tijdens de 2e wereldoorlog. Mocht iemand meer over het kistje kunnen vertellen dan horen wij dat graag van u.


132899 klein132899b klein

1722 - 2022 is 300 JAAR PAULUS LOOT

Paulus Loots Buitententoonstelling

Op 6 november 2022 was het precies 300 jaar geleden dat de Amsterdamse koopman Paulus Loot op een openbare veiling de Heerlijkheid Zandvoort van de Staten-Generaal kocht. Zandvoort was in die tijd een armoedig oord achter de duinen, maar Paulus Loot renoveerde de kerk en zorgde voor meer welvaart. Hij was tot zijn dood ‘Heer van Santvoort’.

Met deze kleine expositie willen we vertellen wie Paulus Loot was. De buitenpanelen over Paulus Loot zijn vandaag geplaatst. Vanaf 7 december kunt u de originele kwitantie van de aankoop van Zandvoort bekijken in de vitrine in het Zandvoorts Museum. Dit unieke - 300 jaar oude - document is nog nooit geëxposeerd en in bruikleen van het Noord Hollands Archief.

Pronkstukken groep 6 Oranje Nassauschool

315616709 586109766847459 3570662434471054304 n

Groep 6 van de Oranje Nassauschool richt een echte tentoonstelling in. Thema: Pronkstukken. De kinderen hebben zich goed voorbereid. We zien een zilveren vogel, een mini Harry Potter presentatie, een stuk van een hertengewei, de inkt pen uit Denemarken en nog veel meer bijzondere objecten.

Bij alle objecten ligt een beschrijving. Waarom is dit gekozen en de naam van de kunstenaar/verzamelaar. Op de achterkant hoe ze het gepresenteerd willen hebben. Deze pop up tentoonstelling is zeer de moeite waard en in het Zandvoorts museum te zien tot 1 december.