Tijdens de landelijke Open Monumentendagen openen duizenden monumenten in heel Nederland in het weekend van 10 en 11 september gratis hun deuren voor het publiek. De Open Monumentendagen worden georganiseerd door Stichting Nederland Monumentenland in samenwerking met 300 lokale comités.

Met dit evenement wil men gezamenlijk de aandacht voor de monumenten vergroten om het bijzondere Nederlands cultureel erfgoed toegankelijk te maken en het daarmee te behouden voor een breed mogelijk publiek.

De opening in Zandvoort
Het startsein van de Open Monumentendagen in Zandvoort wordt dit jaar gegeven op zaterdag 10 september om 11.00 uur bij de St. Agathakerk aan de Grote Krocht. De keuze om de openingsceremonie in de prachtige St. Agathakerk te houden, lag voor de hand. De kerk uit 1928 heeft een interessante geschiedenis met schitterende glas-in- loodramen, prachtige Kruiswegstaties van Lambert Lourijsen, het bijzondere verhaal van de terugkeer van het schilderij ‘Christus aan het Kruis’ van J.A. Kruseman en de leerzame zomerexpositie over ‘Heiligen met passie’. De Katholieke kerk ligt centraal tussen het dorp en de Haarlemmerstraat. De focus van de monumentenroute ligt dit jaar op de Haarlemmerstraat. Deze straat heeft maar liefst 31 gemeentelijke monumenten en 5 Rijksmonumenten.  

Veel te zien tijdens de Open Monumentendagen
Dit jaar is er een gratis nieuw routeboekje met flyer gemaakt. De start is vanaf het Zandvoorts Museum, daar kunt u ook het boekje en de flyer halen. De route voert de cultuurliefhebber langs allerlei mooie gebouwen met de Haarlemmerstraat als middelpunt. De St. Agatha kerk en de Protestantse kerk zijn open, daar worden diverse rondleidingen georganiseerd.

Het oudste gedeelte van het raadhuis is opengesteld. Beneden, ingang Haltestraat, vindt u het Pop Up museum en boven via de stenen trap de raadzaal. De kleine B&W kamer, waar vele huwelijken zijn gesloten, is dan ook te bezichtigen. Speciaal voor het monumentenweekend is de traditionele burgemeesterskamer met een schitterend uitzicht over het Raadhuisplein geopend.   

Kaartverkoop

Reserveer alvast een plekje op een dag en een tijdstip waarop het u uitkomt.