Het strandleven van de jaren 30 op de boulevard

Van een wandeling op de boulevard van Zandvoort wordt je blij, zelfs nu het weer zo grijs, nat en koud is, want er staan weer 30 nieuwe panelen met aquarellen in vrolijke kleuren met het strandleven uit de jaren ’30. De afbeeldingen zijn gemaakt door de illustrator Herman Moerkerk (1879-1949). Tijdens zijn bezoek aan de badplaats maakte hij een serie van 135 aquarellen op het strand van Zandvoort, waarvan er nu 30 op de Boulevard de Favauge te zien zijn.

Moerkerk, die in 1928 in het nabijgelegen Haarlem was komen wonen, moet veel tijd in de badplaats hebben doorgebracht. Hij typeert het doen en laten van de Zandvoortse strandbevolking met humor, tekent ze en kleurt ze in, hier en daar wat extra aangezet of voorzien van een kort tekstje ter uitleg: de Amsterdamse dagjesmensen, de Duitse toeristen, de pensiongasten, de winkeliers die even de hitte van de stad ontvluchten, de Jordanezen met hun families, Amsterdamse snobs die mooi uitgedost komen flaneren, alles loopt door elkaar.

Deze unieke serie aquarellen kwam een paar jaar geleden onder de hamer bij Bubb Kuyper Veilingen in Haarlem waar ze gekocht werden door kunstgalerie Simonis & Buunk te Ede. De Zandvoortse kunsthistorica Anne Marion Cense kwam ze op het spoor en zocht contact. De galeriehouder was direct enthousiast en stuurde kosteloos alle foto’s van de aquarellen op voor zowel de panelen op de boulevard als voor de tentoonstelling ‘Ons Speelgoed’ in het Zandvoorts museum.

De originele aquarellen (potlood en aquarel op papier, +/- 25,5 x 17,1 cm) bevinden zich in de collectie van Kunsthandel Simonis & Buunk, Ede, waar ze per stuk worden verkocht. De vraagprijs ligt tussen de 950 en 3700 euro. Mocht u interesse hebben, wees er dan snel bij want op het moment van schrijven zijn er al vier verkocht.

Nog geen genoeg gekregen van de aquarellen van Moerkerk en u wilt hier meer over weten, lees dan het artikel in het kwartaalblad van het Genootschap Oud Zandvoort ‘De Klink’, te koop bij Bruna en het Zandvoorts Museum.

Kaartverkoop

Reserveer alvast een plekje op een dag en een tijdstip waarop het u uitkomt.