Wonen in Zandvoort, toen en nu
Groep 1-2, 3-4, 5 (periode: hele jaar)

Ga mee terug in de tijd en ontdek hoe het leven was als kind in Zandvoort. Hoe was het om op te groeien in een dorp zo dicht bij zee? Wat als je vader weken van huis was om te vissen? Hoe zag het dorp er toen uit en waar kon je vroeger mee spelen? De leerlingen bekijken de voorwerpen, woonkamers en kledingstukken van vroeger en ontdekken de beroepen van toen. Met een opdracht gaan de leerlingen zelf op zoek naar de verschillen en overeenkomsten. Inclusief workshop of knutselopdracht

Ter voorbereiding op de tentoonstelling of om de voorkennis te activeren kan de les op de erfgoedleerlijn worden gevolgd.

➢ Groep 1 en 2: www.erfgoedleerlijnzandvoort.nl/ wonen-in-zandvoort        
➢ Groep 3 en 4: www.erfgoedleerlijnzandvoort.nl/vissersleven-in-zandvoort   
➢ Groep 5 en 6: www.erfgoedleerlijnzandvoort.nl/architectuur-vervoer  uit te breiden met leskist, powerpointpresentatie voor in de klas en slopjeswandeling door Zandvoort, startpunt bij het museum.                                   

Groep 6-7-8 (periode: hele jaar)
Wonen in Zandvoort
Leerlingen bekijken de schilderijenzaal. Welk verhaal wordt hier verteld over Zandvoort? En welk verhaal ontbreekt er? De leerlingen gaan in kleine groepjes (2/3 leerlingen) kijken naar de schilderijen. Hierbij krijgen ze een kijkopdracht.

Workshop: Leerlingen maken een miniatuurtentoonstellingszaal om het verhaal over Zandvoort completer te krijgen. Ter voorbereiding op de tentoonstelling of om de voorkennis te activeren kunnen de lessen op de erfgoedleerlijn worden gevolgd.

Groep 5-6 (periode: hele jaar)
Pronkstukken: wat verdient een plek in dit museum?
Leerlingen gaan op zoek naar bijzondere voorwerpen in het museum (speurtocht a.d.h.v. een bingoblad).

Workshop: Tijdens de workshop gaan de leerlingen nadenken over een paar (bijzondere) voorwerpen die zij zouden willen toevoegen aan de wonderkamer; voorwerpen die iets vertellen over Zandvoort van nu, wat belangrijk is voor hen: welk voorwerpen zou jij hier nog bij willen in het museum. Misschien heb jij wel een lievelingsvoorwerp dat je altijd bij je zou willen hebben. Hoe ziet dat eruit? Of een mooi voorwerp bij opa en oma thuis? Hoe komt het dat dit een bijzonder voorwerp is?

Dit voorwerp gaan ze tekenen en ze schrijven een klein tekstje erbij. (wat het is, van wie het is en waarom is het een pronkstuk) Samen met de rondleider richten ze een tentoonstelling in.

Groep 7-8  (periode: van 8 maart t/m 1 juli)
Tweede Wereldoorlog in Zandvoort
Wat gebeurde er in Zandvoort tijdens de Tweede Wereldoorlog? Ga mee op onderzoek. Aan de hand van echte collectiestukken en ander verzameld archiefmateriaal ontdek je steeds meer over de gebeurtenissen die in Zandvoort hebben plaatsgevonden. De ontruiming, het Sperrgebiet en de aanleg van de Atlantikwall hebben grote impact op Zandvoort gehad. Ga mee terug in de tijd en probeer je voor te stellen hoe jouw leven er in tijden van oorlog had uitgezien.

Inclusief workshop: met de informatie die je in de tentoonstelling hebt gevonden, ga je een miniatuur bunker maken. Ter voorbereiding op de tentoonstelling of om de voorkennis te activeren kan de les op de erfgoedleerlijn worden gevolgd: www.erfgoedlijn.nl/in-verzet-oorlog

Educatieve activiteiten in het Zandvoort Museum, vanaf september t/m oktober 2025
Groep 3-4-5-6-7-8  (periode: 6 september- 27 oktober 2024)

200 jaar KNRM: Ode aan de helden op zee
Beukende golven, gestrande schepen en uitrukkende reddingsboten! Een ode aan de helden van het water: KNRM 200 jaar! Trek een zwemvest aan en ervaar hoe het is om redder te zijn en laat je meeslepen in de spannende verhalen over verschillende reddingen en redders. Met een uitgebreide collectie wordt de geschiedenis van het reddingwezen en het huidige reddingwezen blootgelegd. Van schilderijen, films en foto’s tot vaartuigen, reddingsmiddelen, onderscheidingen in huldeblijken en navigatiemiddelen zijn te zien. Met een opdracht (bingoblad) gaan de leerlingen zelf op zoek naar die verhalen en komen ze van alles te weten over het Zandvoortse reddingswezen.

Workshop voor groep 6-7-8: Ontwerp je eigen surfplank.
Workshop voor groep 3-4-5: Maak een medaille voor jouw held

Ter voorbereiding op de tentoonstelling of om de voorkennis te activeren kan de les op de erfgoedleerlijn worden gevolgd: www.erfgoedlijn.nl/reddingswerk-op-zee

Link naar de erfgoedleerlijn website: www.erfgoedleerlijnzandvoort.nl

Kaartverkoop

Reserveer alvast een plekje op een dag en een tijdstip waarop het u uitkomt.